В Русия се разработва трето поколение „самолети на Страшния съд“

В Русия се работи върху създаването на въздушен пункт за стратегическо управление от трето поколение, съобщи изпълнителният директор на НПП „Полет“ Александър Комяков, цитиран от ТАСС.

„Работи се върху създаването на нов, от трето поколение, но за срокове и характеристики е рано да се говори“, заяви Комяков на изложението МАКС-2015.

По думите му, предприятието наскоро е завършило държавните изпитания на въздушния команден пункт от второ поколение. За следващата година е планирана работа по дооборудването на руската армия с такива въздушни средства, разказа още той.

„Основното му преимущество е неговата издръжливост. Ако известните обекти с наземни координати противникът може да унищожи, то въздушният КП е по-трудно да бъде унищожен, тъй като той постоянно променя мястото на дислокация. При американците подобни самолети са получили названието „самолет на Страшния съд“. Задачата им е организирането на мрежа от връзки в напълно неприспособени условия, когато наземната инфраструктура отсъства, или е напълно разрушена“, поясни Комяков.

В Съветския съюз на базата на Ил-86 е бил разработен въздушният команден пункт Ил-80, като общо са били произведени четири такива машини, които са в експлоатация до днес.