В Русия се провеждат тестове на ударен дрон, развиващ скорост до 800 км/ч

В Русия се провеждат тестове на ударен безпилотен летателен апарат (БПЛА), развиващ скорост до 800 км/ч,  съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от руския отбранително-промишлен комплекс.

„В момента се провеждат тестове на дрон, който може да изпълнява както разузнавателни, така и нападателни функции. Скоростта му ще достига до 800 км/ч. Изпитанията са на финалната права”, каза източникът.

Полезният товар на устройството ще бъде около 250 кг.

На заседание на колегията на военното ведомство в петък руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че опитът от изпълняването на бойните задачи в Сирия показва, че безпилотните апарати са незаменими в хода на военните действия.

„Ако през 2011 г. във Въоръжените сили е имало само 180 системи, то днес ние разполагаме с 1720 модерни БПЛА“, отбеляза той.

Най-новият ударен дрон, който в момента преминава тестове в Русия, може да бъде въоръжен с управляеми ракети клас „въздух-земя“, заяви в събота главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко.

„Посоченият дрон може да бъде въоръжен с управляеми ракети клас „въздух-повърхност“, предназначени за унищожаване на широка гама от наземни цели. Необходимостта от такъв дрон е изключително актуална, както в антитерористичните операции, така и в бойните действия“, каза Коротченко.

Експертът добави, че предимството на този тип дронове е в това, че открил целта, операторът може незабавно да вземе решение за използване на оръжие.