В Русия провеждат учения за управление на безпилотници

Във Воронеж се провеждат учения за управление на безпилотни самолети, предаде ИТАР-ТАСС. В ученията участват представители от всички окръзи и родове войски. Те изучават управлението на безпилотни апарати с близък радиус на действие, предназначени за провеждане на оперативно-тактическо разузнаване.
„Сега на развитието на безпилотната авиация в армията се отделя голямо внимание. През годината в тази насока ние достигнахме световно ниво, което бе потвърдено по време на учението”, заяви началникът на 924 център на Безпилотните летателни апарати Валерий Фролов.

Във Воронеж бяха представени най-новите модели безпилотни самолети, в това число и на тези, чиито тестове предстоят. Сред тях са безпилотниците „Елерон” и „Тахион”. Радиусът на действие и времето за работа на казанския безпилотник „Елерон” са съответно 25 км и час и половина. Апаратът и дистанционното могат да бъдат пренесени в две раници. „Елерон” прилича на бомбардировачът-невидимка В-2. Той е способен да носи дневна или нощна камера и фотоапарат и лети с акумулатор.

„Тахион” тежи осем килограма и може да лети два часа, като предава на земята снимки и видео на разстояние до 40 км.

Бе представен и вертолетът „Хоризонт” – най-новата разработка на завода в Ростов на Дон, тестовете на която ще започнат през юни. Машината е способна да излита и да каца навсякъде, да лети със скорост от 220 км в час и да повдигне на височина 4,5 км фотоапарат, видеокамера или малък радар. „При необходимост може да вдигне и оръжие”, отбелязаха от завода-производител. „Това е първият ни апарат с вертикално излитане. Той е по-мобилен, способен е да се приземява във всяка една точка и ще изпълнява задачите над акваторията на Русия”.