В Русия поставиха паметник на първия руски княз, победил Ордата

На територията на Владимирския скит на манастира Успение на Пресвета Богородица в село Лев Толстой, Джерджински район, Калужска област, бе открит първия в Русия паметник на Великия княз Иван III, съобщи  министерството на културата на Русия.

Скулптурата е направена от бронз. Висока е 4,5 метра. Автор на творбата е скулпторът Николай Анциферов.DSC01290

Паметникът става част от архитектурния комплекс Музей-диорама на Павел Риженко „Великото противостояние на река Угра“. Той е издигнат на същото историческо място, на което са се развили основните събития на военната кампания от 1480 г. Именно благодарение на политиката на Иван III татаро-монголското иго е окончателно отхвърлено и е възстановен националният суверенитет на Рус.

По инициатива на Руското военно-историческо дружество в Калуга скоро ще бъде открит още един паметник на княз Иван III. Конкурсът за най-добра концепция бе обявен през февруари 2016 г. и в него участваха 23 проекта. За победител бе определен съвместния проект на режисьора Андрей Кончаловски и скулптора Андрей Коробцов.

Новият паметник ще бъде открит до края 2017 г. в центъра на Калуга, на площад „Старий Торг“. Мястото е определено предварително от градските власти.