В Русия откриха Международния авиокосмически салон МАКС-2015

На 25 август в Жуковски край Москва бе открит XII Международен авиокосмически салон МАКС-2015.

МАКС-2015 запази позициите си сред най-големите световни авиокосмически изложения по брой компании, които участват в него и по мащаба на международното представителство.

Тази година ще участват 584 руски и 150 чужди компании от 30 страни. Броят на западните представители на изложението в Жуковски е съкратен заради санкциите, и въпреки това не може да става и дума за международна изолация на Русия.

На МАКС-2015 национални експозиции ще представят САЩ, Франция, Беларус, Швеция, Белгия, Иран и Чехия (САЩ ще представят 24 компании, а Франция – 6).

В Жуковски ще изложат продуктите си и гигантите на авиокосмическата промишленост Airbus, Boeing, Pratt&Whitney, Safran, Rolls-Royce, които продължават сътрудничеството си с руския ОПК и са запазили традиционния обем при участието си в изложението. Представителите на Китай са увеличили експозицията си в сравнение с 2013 г. три пъти, затова никой не забелязва изчезването на украинските компании от площадките.

МАКС-2015 ще представи целия потенциал на руските авиационни и космически системи – многофункционалните изтребители, самолетът от пето поколение Т-50, фронтовите бомбардировачи и щурмоваци Су и МиГ, палубни самолети, далечните и стратегическите модернизирани бомбардировачи Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160, военно-транспортните Ил-76МД, самолети за зареждане във въздуха, самолетите за далечно и радиолокационно разузнаване и насочване А-50, учебните Як-130, различни марки хеликоптери, зенитно-ракетни комплекси, противотанкови управляеми комплекси, системи за брегова охрана, ракетни и авиационни двигатели, радари и космически апарати.

Един от най-важните и убедителни елементи на международното изложение е великолепната летателна програма на най-новите изтребители Су-35С и Су-34, МиГ-29М2, Су-30СМ и учебния Як-130.

Очаква се МАКС-2015 да посетят над 500 хил. зрители, 20 % от които са професионалисти в индустрията.

Международното военно-техническо сътрудничество и търговията на високотехнологично оръжие достойно представя потенциала на Русия. Износът на авиокосмическа техника е демонстрация на превъзходството над индустриалния и технологичен потенциал на много развити страни.

Русия вече дълги години твърдо заема второ място в света по износ на оръжие и контролира 27 % от световния пазар (годишният експорт надвишава 15 млрд. долара, а поръчките са за години напред).