В Русия отбелязаха Деня на военноморския флот

В Русия на 27 юли бе отбелязан Денят на военноморския флот.

Първи в честването на празника бяха моряците от Владивосток с традиционното вдигане на Андреевския флаг. Военният парад премина в акваторията на Амурския залив, където десетки кораби, катери, подводници и морска авиация приеха участие в честването на Деня на ВМФ в Балтика.

Севастопол за първи път отбеляза презника като част от Русия, където също се проведе парад, на който жители и гости на града можеха да видят представянето на кораби, шоу на палубната авиация и салют.

Върховният главнокомандващ ВС на Руската федерация Владимир Путин поздрави руските моряци и офицери с Деня на военноморския флот в северното пристанище Североморск край Мурманск. Путин прие парада на борда на тежкия авионосещ крайцер „Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов”. В приветствието си той постави акцент на това, че денят на ВМФ е празник за цяла Русия, защото „военноморският флот за нашата страна – това е нейната гордост, мощ и достойнство”.

Руският президент приведе данни, че през миналата година руските военноморски сили са извършили общо 43 големи похода включително и за защита на руското морско корабоплаване и за противодействие на пиратството. Путин напомни, че за изминалата година са били спуснати на вода 26 нови военни кораби и съдове, седем от които вече са предадени за служба на ВМФ. В бойния състав са влезли въоръжените с ракети атомни подводници със стратегическо предназначение „Юрий Долгоруки” и „Александър Невски”. Скоро ще влезе в действие и атомният подводен крайцер „Северодвинск”, въоръжен с крилати ракети. Неговите изпитания вече приключват. Продължава строителството на още 60 кораба, катери и осигуряващи съдове, заложено е изграждането на 11 нови корпуса.

По време на тържествата руският държавен глава прие на борда на крайцера рапорт по видеовръзка от генералния директор на главната руска военна корабостроителница „Севмаш”, разположена в Северодвинск – Михаил Будниченко. Той доложи на Путин, че там са заложени за строеж три подводници наведнъж – „Княз Олег”, „Красноярск” и „Хабаровск”. Те са част от утвърдената лично от президента програма за превъоръжаване на флота. Програмата се изпълнява в съответствие с графика, отбеляза Будниченко във видеорапорта си.