В Русия изпитват уникален комплекс за електронно-оптична защита за бронирана техника

В Русия изпитват уникален комплекс за електронно-оптична защита за бронирана техника

Публикувано от:

В Русия се водят изпитания на комплекса за електронно-оптична защита на Т-14 „Армата”, верижна БМП „Курганец-25” и колесна БМП „Бумеранг”, пише „Известия”.

Новата защитна система трябва да запази бронетехниката от висоточното оръжие на противника и представлява непроницаема димна завеса.

Смисълът на действието на системата за поставяне на завесата (СПЗ) се състои да проследи лъча на лазера или приближаваща танка ракета, като последва изстрелване на специални димни касети, което ще направи машината невидима в инфрачервения и визуалния спектър.

Изчислителната система на комплекса моментално изработва оптимална траектория за отстрел на димните елементни, при които танкът ще бъде заобиколен с димна завеса от няколко страни. Траекторията трябва да е разчетена димната стена да не пречи на машината да участва в боя.

Според военни експерти руската разработка на подобна защитна система е уникална. Задграничните аналози, разработвани в някои страни от Европа, така и не са достигнали до производство.