В Русия започват тестовете на уникална енергийна установка за подводници

Конструкторското бюро „Рубин“ започва извършването на тестове на анаеробната независима от въздуха установка (ВНЕУ) за неатомни подводници, съобщи изпълнителният директор на „Рубин“ Игор Вилнит, предаде РИА Новости.

Основното предимство на въздухонезависимата енергийна установка е увеличаването на скритостта на подводницата. Тя получава възможността да се намира под вода без да изплува на повърхността за зареждане на батериите за по-дълъг период от време – до 2-3 седмици.

ВНЕУ руска разработка се отличава от своите аналози чуждо производство по метода на получаване на водород. За да не бъде разположен на борда на подводницата водород с висока чистота, в установката е предвидено получаването на водород в обема, необходим за потреблението, с помощта на реформинг на дизелово гориво.

„Ние успешно завършихме изцяло тестовете на корабната установка на бреговия стенд. В момента се изпълнява работа за провеждането на морски изпитания на този стенд. Плавателен съд за тази цел не е необходим, това би било скъпо. Има специален плаващ стенд, който ние ще задействаме в най-близко бъдеще“, каза Вилнит.

Веднага след като приключат морските тестове установката ще бъде готова да бъде въведена, каза още директорът на „Рубин“.

„Тъй като установката е модулен тип, то тя може да бъде монтирана във всеки един етап от строителството на подводницата. Не е задължително тя да бъде поставена на нов кораб, това може да е плавателен съд, който вече се намира в процес на строителство“, отбеляза още Вилнит.

Той съобщи също, че това може да бъде четвъртият кораб от проекта 677 „Лада“, може да е третият, строителството на който е възобновено след разконсервация. Всичко зависи от Министерството на отбраната, допълни директорът на „Рубин“.