В Русия е създаден защитен от шпионаж таблет

Руски специалисти са разработили специализиран таблет за военните, с усилени характеристики – водонепроницаемост, прахозащитеност, удароустойчивост, който не отстъпва по всички параметри на другите съвременни устройства.

Устройството, наречено от своите създатели «рупад» (вероятно, по аналогия с айпад), работи с руска операционна система. Уникалният прибор е разработен в Централния научно-изследователски институт по икономика, информатика и системи за управление (ЦНИИ ЭИСУ).

Особено отличие на «рупад» е усилената многостепенна система за защита, както от утечка на информация, така и от въздействие на външната среда. Чрез специален бутон във всеки момент могат да се изключат физически всички модули, предназначени да предават информация (микрофон, камера, GPS, 3G, Bluetooth).

Таблетът е на базата на двуядрен процесор с честота 1GHz, оперативна памет -1Gbit и две камери (0,3 и 5 mp). Освен това е предвидена навигация и всички съвременни модули за свръзка – 3G, Bluetooth, wi-fi, GPRS, EDGE, GSM.

Устройството може да работи под вода в продължение на 30 минути, устойчиво е на падaне от височина до два метра и е работоспособно при температура +55ºС.

«Рупад» е разработен в два варианта: конвенционален и специален- за Министерството на отбраната и за всички ведомства, работещи с конфиденциална и секретна информация.

http://www.aif.ru/techno/1200984