В Русия възобновяват производството на супербомбардировача Ту-160

В Русия ще бъде възобновено производството на свръхзвуковите стратегически бомбардировачи Ту-160 – такава задача постави в сряда министърът на отбраната на РФ генерал Сергей Шойгу.

Това е най-големият и най-мощният в историята на военната авиация свръхзвуков самолет с променлива геометрия на крилата, както и най-тежкият боен самолет в света, имащ най-голямото сред бомбардировачите максимално тегло при излитане. Сред пилотите той е известен с името Белият Лебед.

„Днес е необходимо да се пристъпи към решаването на задачи не само по поддръжката в изправност и модернизацията на авиационния парк на Далечната авиация, но и по подновяването на производството на ракетоносците Ту-160“, заяви министърът по време на посещението си в Казанския авиационен завод (КАЗ) „Горбунов“.

Според Шойгу, Ту-160 е „уникална машина, изпреварила времето с няколко десетилетия, която и до днес не е използвала в пълна степен заложените в нея конструктивни възможности“.

„По-добър самолет в свръхзвуковия клас никой още не е измислил“, подчерта руският министър на отбраната.

„Разбира се, за решаването на тази важна задача е необходимо да се консолидират възможностите за реконструкция и техническо превъоръжаване на производствената база“, каза още той.

Според експерти, модернизираният свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160 (по кодификацията на НАТО Blackjack), който и до усъвършенстването му се е смятал за най-бързият ракетоносец на XXI в., с новите електронни системи получава още по-голямо превъзходство в небето и показва нови предимства пред американския бомбардировач B1 Lancer.