В олимпийския Сочи всички ще се чувстват като у дома си

Всички участници и гости на Олимпийските игри в Сочи ще се чувстват като у дома си, обещават организаторите. В града са взети безпрецедентни мерки за сигурност. А целият персонал е преминал школа за Олимпийско гостоприемство.

В навечерието на Олимпиадата, редица страни публикуваха препоръки за своите граждани, които ще посетят руския курортен град. Ключовите съвети се отнасят до правилата за издаване на визи, пресичането на границата, медицинската застраховка, получаването на регистрация и поведението в случай на извънредна ситуация. Там има също и някои практически съвети: по-специално, не препоръчва да се пие вода от чешмата, да се правят на снимки на полицаите и на участниците в митингите, да се оставят алкохолни напитки без надзор. Освен това, се препоръчва на туристите да бъдат особено бдителни, когато пресичат улиците и кръстовищата, тъй като шофьорите в Русия често не дават предимство на пешеходците. И призовават да се научи малко руски език. Защото, руското население и представителите на местната власт говорят предимно руски.

Всички страхове на външните министерства на страните са неоснователни, каза говорителят на „Ростуризъм” Ирина Шеголкова. В града е направено всичко възможно гостите да се чувстват комфортно и безопасно:

– Да не се пие водата? И ние понякога не пием вода от чешмата, а предпочитаме бутилирана. Да не снимат полицаите? Във всяка страна, полицаите не обичат да бъдат снимани. Мисля, че ако поискате разрешение, можете да направите снимка, ако полицаят или всяко друго лице, е съгласен.

За седемте години подготовка за Олимпиадата, в Сочи са настъпили огромни промени. Градът се превърна в курорт от европейско ниво. Всички хотели са сертифицирани, транспортът премина на нова система на работа, имената на всички улиците и спирки са преведени на английски език. Освен това, с основите на английския език са запознати и таксиметровите шофьори. Също така специална подготовка е преминал целият обслужващ персонал, каза заместник-началникът на управлението по туризъм на общинска администрация на Сочи Сергей Доморат:

– Проведохме обучение на целия обслужващ персонал в три основни направления. Първо – езиковаткомпетентност, второ – професионална, и накрая – Олимпийска компетентност. Освен това, всеки служител от контактната зона е бил обучен в рамките на програмата „Олимпийско гостоприемство”.

И все пак, организаторите са подготвили някои общи препоръки за чуждестранните фенове на Олимпиадата. Те съветват да носите със себе си документите си, както и телефоните на консулствата и за спешни случаи. А за другото – те призовават да се насладите на празника на спорта, да се радвате на олимпийските битки и да не мислите за нищо лошо. За останалото ще се погрижат служителите на реда.

.