В Мурманска област заснеха полярно сияние (видео)

В Мурманска област заснеха полярно сияние (видео)

Публикувано от:

Удивителното природно явление бе забелязано в няколко региона на Русия: Мурманска и Ленинградска области, както и в Карелия.

Жител на град Апатита (Мурманска област)  фотографът Валентин Жиганов  успя да заснеме видео с много редки кадри. Заради уникалната възможност да стане свидетел на небесното представление, Жиганов прекарал с приятелите си  няколко часа на снежната гора.

«В нашия регион северното сияние може да се види много по-често, за разлика от хубавото слънчево време. Обаче, да се види сиянието, а още повече да се заснеме също е рядка възможност, тъй като тази красота често се закрива от облаци и сняг», пояснява фотографът.

След като разбрал, че на 4 януари е възможно да има «просветления» в небето, Валентин взел камерата и с компания приятели тръгнал на лов за небесното явление. При температура 20 градуса под нулата, мъжете прекарали няколко часа в гората и чак тогава природата им разкрила истинско светлинно шоу, което можеше да видят не само жителите на Мурманска област, но и на Ленинградска, а също в Карелия.

„В Норвегия и Финландия, за да видят северно сияние идват хиляди туристи от различни страни. При нас то не е по-малко красиво, затова се надяваме с времето това туристическо направление да се развие и при нас, и на нашите полярни сияния ще идват да се наслаждават гости от цял свят.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=QUZncCjdQQo[/embedyt]