В Москва се откри международната космическа асамблея COSPAR-2014

От 2 до 10 август в МГУ  Ломоносов се провежда 40-та научна асамблея ма Международния комитет по космически изследования COSPAR-2014.

Във форума вземат участие над 2000 учени от десетки страни на света. На асамблеята на комитета COSPAR, която се събира веднъж на две години, традиционно се обсъждат резултатите от последните космически изследвания и плановете за бъдещето (в частност, руските учени ще предстaвят своя нов проект «Радиоастрон»). Програмата на асамблеята съдържа 200 редовни научни сесии, хиляди доклади.

Една от главните особености на форума е акцентът на работата с младежите. Във форума в рамките на „младежкото училище“ ще вземат участие над 100 студенти и аспиранти, половината от тях ще се предстaвят с доклади.

На асамблеята ще се обсъдят и проблемите на преподаването на физиката в училище: програмата предвижда специална лектория за учители. По замисъла на организаторите, тя ще помогне педагозите да използват най-новата информация за космоса на уроците в училище и да пробуди в децата интерес по тази тема.

Москва приема асамблеята COSPAR за първи път след 40 години прекъсване.  Самият комитет COSPAR е основан през 1958 година, с цел да обедини учените, усвояващи космическия отрасъл.

http://www.km.ru/world/2014/08/04/kosmicheskie-issledovaniya-i-otkrytiya/746713-v-moskve-otkrylas-mezhdunarodnaya-kos