В Москва откриха паметник на митничаря Верешчагин от „Бялото слънце на пустинята”

В Москва откриха паметник на митничаря Верешчагин от „Бялото слънце на пустинята”

Публикувано от:

Паметник на легендарния герой от популярния филм „Бялото слънце на пустинята” – митничаря Павел Верешчагин, бе открит на московското летище “Домодедово”, предаде ИТАР-ТАСС.

Бронзовата композиция на честния държавен служител е издигната пред сградата на летищната митница съвсем неслучайно: във филма Верешчагин (изигран от актьора Павел Луспекаев) е руски митничар от зората на СССР, който отказва да вземе рушвет от бандитите с култовата фраза “Аз подкупи не взимам, за държавата ми е обидно!” С това става любимец на другия положителен герой във филма – червеноармееца Сухов (Анатолий Кузнецов), те двамата пият, стрелят, замерят се на шега с динамитни шашки и пеят песента “Ваше благородие, госпожа удача” по текст и музика на Булат Окуджава.  Докато в края на краищата митничарят Верешчагин, уви, загива геройски на трудовия си пост, припомня сюжета Клуб Z.

Верещагин Бярото слънце на пустинята

Статуята в естествен ръст представлява самия герой, стъпил здраво с разкрачени нозе, с пистолет маузер в дясната ръка, а с лявата пази съкровищата, които контрабандистите са приготвили да изнесат зад граница. Знаменателната фраза е изсечена с големи букви на върху постамента на паметника.

Всъщност ескизът на композицията предложили на скулптора самите Домодедовски митничари, начело с директора си – полк. Александър Попов. Техният колектив победил във всерусийския обществен конкурс, проведен на официалния на Федералната митническа служба. Оставало само композицията да бъде излята от бронз и поставена пред сградата, за да възпява изконните митничарски чест и достойнство.

Бялото слънце на пустинята

Бялото слънце на пустинята1

 

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=icR5I_l52FA[/embedyt]