В Москва отбелязаха Деня на славянската писменост и култура

В Москва отбелязаха Деня на славянската писменост и култура

Публикувано от:

Под звуците на „Върви народе възродени” и на химна на България представители на българската общност в Москва, водени от посланика Бойко Коцев, поднесоха венци пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Източник: Посолството на Република България в РФ

 

На тържествената церемония, посветена на Деня на славянската писменост и култура, пред паметника в центъра на руската столица се събраха представители на всички славянски държави, както и на руските власти, депутати, общественици, православни свещеници. На българската делегация беше отдадена честта да поднесе първа венци пред паметника.

„Делото на Кирил и Методи е дълбоко демократично, високохуманно, общославянско, прогресивно. То служи на великата общочовешка идея за равенство в духовната област. То е най-значителният принос на българите както във формирането на християнските корени, така и в европейската и световна култура като цяло”, заяви посланик Коцев в приветственото си слово. Посланикът отбеляза, че този празник е много скъп на българите, които в този ден се обръщат към своите духовни корени.

По повод Деня на славянската писменост в Москва беше организиран и тържествен концерт на Червения площад, къде сред изпълнителите беше и известният български певец Бисер Киров. Българският патриарх Неофит, който е на визита в Москва, българският посланик Бойко Коцев присъстваха на тържествения обяд, даден от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в храма на Христос Спасител по случай празника, както и по случай именния ден на руския патриарх, съобщиха от българското посолство в Москва

24may14 009

Българският посланик Бойко Коцев и представители на българската общност в Москва поднесоха венци пред паметника на светите братя Кирил и Методий на тържествена церемония, организирана по повод Деня на славянската писменост култура.