В Москва днес почитат жертвите от трагедията в Театралния център на Дубровка

В Москва днес почитат жертвите от терористичния акт в Театралния център на Дубровка, съобщи ТАСС.

Преди тринадесет години по време на спектакъла „Норд-Ост“ терористи превзеха и държаха като заложници близо хиляда души – артисти и зрители на мюзикъла.

Днес на улица „Мелников“ край Театралния център, където са се случили трагичните събития, ще се проведе паметно мероприятие. То ще започне в 10 ч. московско време с минута мълчание, след което ще излязат свидетели и очевидци на събитията, съобщиха организаторите на паметната акция. По-късно в небето ще бъдат пуснати 130 бели балона – какъвто е броят на жертвите на трагедията, като всеки от тях ще бъде споменат поименно. След това ще се състои концерт-реквием и възпоменателна църковна служба за жертвите.

Паметното мероприятие се провежда от регионалната Обществена организация за съдействие и защита на пострадалите при терористични актове „Норд Ост“. В театралния център на Дубровка ще пристигнат московчани и жители на други градове, пострадали при трагедията, техни роднини и близки, представители на столичните власти, обществени и младежки организации и ученици от московските училища.

Вечерта на 23 октомври 2003 г. 40 терориста нахлуха в сградата на Театралния център и взеха за заложници 914 участници и зрители на мюзикъла „Норд-Ост“. Рано сутринта на 26 октомври голяма част от заложниците е освободена в резултат на проведената специална операция. В резултат от терористичния акт на Дубровка загинаха 130 души, сред които 10 непълнолетни. 69 деца останаха сираци.