В Минск ще се проведе срещата на лидерите за кризата в Украйна

Днес в столицата на Беларус, Минск, ще се проведе среща между представители на Киев, Москва, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна. Срещата ще бъде посветена на начините за постигане на примирие в Източна Украйна.

Ако контактната група за Украйна постигне споразумение за мирен план и политическо разрешаване на конфликта и двете страни са готови да прекратят огъня още в петък. Украинският президент Петро Порошенко ще даде заповед на украинските войски да прекратят огъня в 14 ч., ако бъде одобрен поетапен мирен план. Той обяви това пред журналисти, акредитирани за срещата на върха на НАТО в Уелс след разговора си с лидерите на водещите страни от алианса, предаде „Ройтерс“.

„Силно се надявам, че мирният процес най-накрая ще започне в петък в Минск.“, каза Порошенко в изявление и отбеляза, че „народът на Украйна изцяло подкрепя мира. Лидери на проруските опълченци също заявиха, че ще наредят прекратяване на огъня в Източна Украйна, ако бъде постигнато споразумение и ако то бъде двустранно.

Лидерите на двете самопровъзгласили се народни републики – Донецката и Луганската – Александър Захарченко и Игор Плотницки излязоха с общо изявление в уебсайт на армията на Новорусия. Двамата освен това съобщават, че ще представят в Минск за разглеждане от контактната група свои предложения за режима на прекратяване на огъня, в които подробно ще бъдат изложени гаранции за спазването на този режим от страните в конфликта.

Петро Порошенко разговаря по-рано с руския си колега Владимир Путин и бе обявено, че двамата са постигнали принципно съгласие за прекратяване на огъня. Самият Путин е предложил мирен план със седем точки.