В МАИ започнаха честванията за Деня на победата

В Московския Авиационен Институт – МАИ, единственият университет в света, който произвежда и ремонтира самолети, от днес започнаха честванията на Деня на победата над фашистка Германия.
С приветствия, парад и залпове военни, студенти, които са над 20 000, и техните преподаватели уважиха ветераните от войната, възпитаници на института. „В Русия трудно може да се намери семейство незасегнато от Втората световна война“, заяви в словото си ректорът на МАИ проф. Анатолий Герашченко, чийто баща и дядо са били фронтоваци. Живата легенда на института проф. Георгий Житомирски, пилот-щурмовак, герой от войната, който на 91 години все още води курса по Конструкция на самолетите, припомни на студентите своя боен път от Крим до Кьонинсберг. С достолепната си осанка, историите си за войната и познанията си в авиацията той е особено популярен сред възпитаниците си. „Днес авиопромишлеността се нуждае от прилив на млади инженери и конструктори с отлична подготовка“, обърна се той към студентите.

„За мен Втората световна война е преди всичко потресаващо количество жертви – 25 милиона мои съотечественици са загинали за страната ни“, сподели третокурсникът Антон Пирожков, който учи „Самолетостроене“. Той спомена, че неговите дядовци не са се върнали от фронта и не е единствен с такава съдба. В Русия са живи ценностите и смелостта на нашите герои, добави той. Неговият съименник Антон Горлов, който изучава същата специалност е на мнение, че Великата отечествена война не е само в жертвите, а и в разрушението, което е понесла страната им. „Моят дядо е бил ранен с шрапнел в крака , но остана жив“, каза той.

„В МАИ разработваме авиационна техника за граждански цели, за селското стопанство, спортни самолети, а в момента – и безпилотни самолети“, заяви пред БГНЕС Алексей Сичов, главен конструктор в Опитното конструкторско бюро на института. Тук се проектират и създават също космически спътници, като това става и с прякото участие на нашите студенти, продължи той. Сичов разказа, че в МАИ ползват най-новите изобретения в науката, ракетостроенето и авиацията. „Имаме добро сътрудничество с компаниите в този сектор – ОКБ Сухой, МиГ, Илюшин, РКК „Енергия“ и др. Нашите студенти провеждат практиката си в техните конструкторски бюра“, подчерта водещият конструктор.

Досега в МАИ са се обучили 22 космонавти, които общо са били в Космоса повече от 13 години, а 14 от тях са с 64 излизания в открития Космос. Сред специалистите завършили в МАИ са повече от 100 летци-изпитатели, герои на СССР и Русия и 40 генерали. Университетът е подготвил над 60 олимпийски, световни и европейски шампиони, 50 академика и член-кореспондента на Академия на науките на Русия. МАИ подготвя кадри в различни сфери на авиационната и космическата индустрия. В момента в института следват повече от 22 000 студенти между, които много чужденци, включително и двама българи. МАИ е един от университетите с най-висок рейтинг в Русия, със статут на Национален изследователски университет.