В Луганск раздават хуманитарните помощи от Русия

В Луганск раздават хуманитарните помощи от Русия

Публикувано от:

От днес вече са отворени 12 пункта за раздаване на хуманитарни помощи, предвижда се пунктовете да станат 28, съобщи “Россия 24”.

Най-напред помощи се раздават на крайно нуждаещи се – пенсионери, многодетни семейства, служители на бюджетни организации, както и на хора останали без дом от бомбардировките. Градът продължава да остава без ток, вода, мобилна и стационарна телефонна връзка. Снабдяването с хранителни продукти, медикаменти и гориво, също отдавна е спряно.

Напомняме, че колона от 280 камиона с медикаменти, храни, минерална вода, детски храни, електрогенератори, спални чували и други неща от първа необходимост от Русия пристигна в обстрелвания от украинската армия Луганск. Камионите от Русия са превозили до Луганск около 2 000 тона хуманитарни помощи.  Хуманитарния конвой около 1 седмица не можа да стигне до Луганск, поради множество бюрократически и политически спънки от страна на киевските власти. Шофьорите разказват, че на места пътя е бил много сложен – украинските военни структури са обстрелвали конвоя.

Лидерът на Луганската народна република Игор Плотницкий официално съобщи, че на 25 август сутринта в Луганск врати отварят пунктовете за раздаване на хуманитарната помощ, доставена от Русия. Пристигналите товари са се оказали толкова много, че работата по преброяването им е продължила цялата нощ на събота и до вечерта на неделя.

„От днес сутринта жителите на Луганск ще могат да получат помощта в пунктовете. В момента всичко е расфасовано, задействали сме и доброволци, помагат всички, дори шофьорите. Помощта ще се раздава на комплекти. Всички ще получат“, каза Игор Плотницкий.
Минималният комплект, който ще получи всеки жител на Луганската народна република включва един килограм ориз, елда и захар, три буркана със солено говеждо месо и 10 литра вода. Опълченците гарантират, че помощите ще достигнат и до най-отдалечените села на Луганската република.

„Благодарни сме на руснаците… Видях как хора плачеха, посрещайки хуманитарната помощ и се радваха, плакаха и когато камионите си тръгваха. За нас Русия е истински брат“, заяви пред LifeNews доброволка и жителка на Луганск, участваща в опаковането на комплектите.

На 24 август в Луганск пристигнаха представители на Международния червен кръст и представители на мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които по-рано отказаха да съпровождат конвоя, поради съображения за сигурност. Наблюдателите ще следят за раздаването на хуманитарната помощ.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=Ga0lCNiysoY[/embedyt]