В Крим започна преброяване на населението

Във вторник в Крим започна преброяване на населението, което ще продължи до 25 октомври, съобщи РИА Новости.

„Преброяването ще се проведе със стопроцентов обхват, и до 1 май 2015 г. властите ще разполагат с актуална и достоверна информация за новите субекти на федерацията“, съобщават от статистиката в Крим. Преброяването ще позволи да се определят точните данни за броя на населението, етнолингвистичния състав, гражданството, образованието, информацията за семейното състояние, икономическата и миграционна активност и условията на живот.

Анкетата съдържа 33 въпроса, 25 от които са основни. Преброяването се провежда под надслов „В Русия е важен всеки“.

В анкетата се съдържат въпроси за датата и мястото на раждане, гражданството и етническия произход. По-широко са разгърнати въпросите за родния език, миграцията, образованието, източниците на средства, икономическата активност, брачното състояние и раждаемостта.

На преброяване подлежат и лицата, временно пребиваващи на територията на Крим към датата на анкетирането.

Предварителните резултати от преброяването ще станат известни в края на ноември, а окончателните ще бъдат обявени в края на следващата година.

Преброяването в Русия се провежда на всеки десет години. Крим се присъедини към Руската федерация през март тази година. Последното преброяване в Украйна е от 2001 г., като според него населението в Крим е повече от 2 млн. души от 130 националности.

За последните десет години населението на полуострова е намаляло с повече от 250 хил. души, като при това основният прираст през този период е осигурен от мигрантите.