В Крим вече функционира китайската платежна система UnionPay

Международната китайска платежна система UnionPay вече функционира в Крим, като тя е призована да замени на полуострова MasterCard и Visa, съобщи БайкалБанк, цитиран от РИА Новости.

Преди близо година във връзка с икономическите санкции, въведени от САЩ, в Крим бе прекратено функционирането на големите международни платежни системи Visa и MasterCard. От пазара на полуострова се оттеглиха и много други международни оператори, осъществяващи парични преводи.

„БайкалБанк започна издаването на платежни карти на полуострова, голяма част от които се издават в рамките на програма за превод на работни заплати. Инфраструктурата на обслужване на клиенти по картите UnionPay днес активно се разширява и обхваща вече шест града в региона: Симферопол, Севастопол, Ялта, Евпатория, Саки и Керч“, се казва в съобщението.

От банката припомниха, че UnionPay функционира успешно в Русия от 2013 г. и не подкрепя международните икономически санкции, заради които в Крим не могат свободно да работят MasterCard и Visa.

„Към днешна дата UnionPay е първата голяма международна платежна система, която ще функционира пълноценно в Крим“, поясни ръководителят на кримския филиал на БайкалБанк Олеся Бурдуковская.

По думите й, с карта UPI могат да бъдат извършени плащания за стоки, услуги и да се теглят пари в 150 страни в света, затова тя ще бъде удобна и за клиентите, които често пътуват в чужбина. Със системата работят над 300 банки в цял свят.