В Кремъл констатират неспазване на сроковете за изпълняване на „Минските споразумения“

В Кремъл констатират неспазване на сроковете за изпълняване на „Минските споразумения“, но засега не говорят за възможност за удължаването им.

„Не мога да кажа в момента“, призна пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за отношението на Кремъл към възможното удължаване на сроковете за изпълнение на „Минските споразумения“. При това, той подчерта, че „сроковете ясно са упоменати в самите „Мински споразумения“. „Затова в момента ние виждаме несъответствие на случващото се със сроковете, които са посочени“, каза Песков, като повтори, че в момента не може да добави нищо повече.

Представителят на Кремъл допълни обаче, че „реализацията на „Минските споразумения“ продължава да бъде приоритетна задача“. „Просто не съществува алтернатива на това“, убеден е Песков.

Представителят на Киев в контактната група и бивш президент на Украйна Леонид Кучма заяви по-рано за целесъобразността от удължаването на действието на „Минските споразумения“, ако те не бъдат реализирани до края на годината. По-рано възможността за удължаване на договореностите допуснаха и властите в Донецк и Луганск.

В същото време украинската армия продължава да обстрелва населените места в Луганската и Донецката народни републики. Както съобщиха в понеделник от управлението на упълномощения по правата на човека в ДНР, през последната седмица в резултат от обстрела от страна на украинските военни са загинали осем жители на ДНР. Сред цивилните жертви са три жени и трима мъже, а сред военните загиналите са двама. През същия период са ранени трима души.

От началото на конфликта в Донбас са загинали близо 3,8 хил. души.

„От началото на въоръжения конфликт в Донбас са загинали 3 874 души, сред които 579 жени и 3 295 мъже, в това число и 65 деца. Още 6 111 души са били ранени с различна степен на тежест“, отбелязват от управлението на омбудсмана в ДНР.