В Киев палят магазините на Порошенко

Съобщава се за четири нападения над магазини на Roshen – на 3 януари в района на Теремки, на 5 януари в станцията на метрото „Минская“, на 9 януари в станцията на метрото „Осокорки“ и на 11 януари в станцията на метрото „Житомирская“.

Камерите са запечатали как към всеки магазин се запътва група млади хора – от двама до пет човека. Разбиват витрината, заливат търговското помещение със запалителна течност, най-често бензин, палят и бягат от мястото.

В неделя в района на станцията на метрото „Житомирская“ четирима млади мъже късно вечерта провели наказателна акция. Разбили витрината на магазина и се опитали да го подпалят, но на пътя им застанали охранители, които дори успели да задържат един от подпалвачите. По-късно той е предаден на правоохранителните власти, които водят следствието.

В Украйна е забранено да съчетават държавна длъжност и участие в търговски фирми. Когато издигна своята кандидатура за президент, милиардерът Порошенко обеща, че ако победи на изборите, ще продаде своя бизнес.
Въпреки това той и днес остава собственик на украинската телевизия „Пети канал“ и на сладкарската фабрика Roshen. Според Порошенко той е подписал търговски договор с тръстовия фонд „Ротшилд“, който се занимава с продажбата на Roshen, но в условията на война в Източна Украйна никой не иска да купи компанията.