В Източна Украйна не спират митингите

В източните региони на Украйна митингите с призиви за федерализиране на страната, не спират. Многохилядни акции се проведоха в почивните дни в Донецк, Днепропетровск, Одеса и Харков, съобщи ИТАР-ТАСС. В Донецк няколко хиляди жители след акцията на протеста се предвижиха от централния площад към жп гарата на града и блокираха входовете й. В Одеса протестиращите обявиха за създаване на областна организация «Громада», която ще държи под контрол местните власти.
«В редиците на тази организация още днес могат да се запишат всички желаещи. Организацията ще контролира органите на местното управление», съобщи лидерът на обществената организация «Съпротива» Ростислав Барда. По думите му, жителите на града са се събрали на Куликово поле, за да протестират срещу узурпирането на властта в Украйна и политическите репресии. Донесли със себе си флагове на Украйна, Русия и Крим, протестиращите скандирали: «Украйна и Русия, са заедно!», «Одеса е руски град», «Одеса е против нацистите и олигарсите», «Референдум!»
Демонстрантите поискали да бъде освободен лидерът на координационния регион «Народна алтернатива» Антон Давидченко, който беше арестуван от украинските специални служби, а също така да бъде прекратено преследването на други активисти, които са обвинени в сепаратизъм.
«В нашите лозунги никъде не се споменава за разделяне на Украйна. Ние поискахме референдум, руски като официален език и федерализация, но никой не ни чува. Именно поради тази причина се обръщаме към Русия – само там ни чуват. Ние не сме за присъединяването към Русия, а за дружбата между братските народи, за Митническия и Евразийския съюзи», отбеляза в изявлението си братът на Антон Давидченко, Артьом.
Харков – от централния площад на Свободата, участниците в митинга за автономия на югоизточните области на Украйна се предвижили до руското консулство, където предали в дипломатическото представителство на Русия писмено обръщение с молба, да им бъде осигурен референдум за федерализиране на Украйна и автономия на Югоизтока.
«Русия!», «Харков е руски народ!», скандирали демонстрантите, след което се преместили пред посолството на Полша, където поискали да бъде прекратена намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна. По-рано, участниците в митинга поискали да бъде създадена югоизточна автономия от 8 области на Украйна. Един от ръководителите на Гражданския форум на Харков Юрий Апухтин съобщи, че вече е постигната договореност за съвместни действия с ръководителите на митингите в Донецк и Луганск. Жителите на Харков също написали обръщение към жителите на Югоизточна Украйна с призив, заедно да се борят за статут на автономия.