В Европа помнят за загиналите в Одеса

В четвъртък в редица градове на Европа се проведоха акции, посветени на трагедията в Одеса на 2 май, предаде РИА Новости.

Паметта на загиналите е почетена в Германия, Белгия, Ирландия, Сърбия, Испания. Десетки хора излезли на централния площад на Мадрид. Те скандирали „Не на фашизма!” и искали провеждане на независимо разследвани на майските събития в Одеса. Пред Европарламента в Брюксел протестиращите призовали ЕС и САЩ да прекратят подкрепата на украинските нацисти.

Масова акция се състояла и в Одеса на площада Куликово поле пред Дома на профсъюзите. Събралите се там хора държали снимки, направени от очевидци на онези събития. След това пуснали в небето черни балони.

Същевременно недалеч от сградата на Европарламента в Страсбург започна митинг с искане за прекратяване на кръвопролитието в Донбас.

„Ние сме тук за да обясним на всеки европеец, какво всъщност става в Украйна, тъй като в пресата това го няма” – каза пред кореспондент на РИА Новости участничката в акцията Елена Йорданован на митинга недалеч от сградата на Европарламента в Страсбург.

„Искаме справедливо разследване на трагедията в Одеса и прекратяване на геноцида на рускоезичното население на Украйна” – заяви един от участниците в протеста, който ще продължи до 22 декември.

По официални данни, на 2 май в Одеса са загинали 48 души, повече от 200 били ранени. Според неофициалните данни обаче, загиналите са над 100 души.