В Донбас се водят битки за човешките души

Въпреки заплахите на украинските военни да устроят в Донбас „кървава Коледа“,  в нощта на Рождество Христово всички храмове в Донецк бяха препълнени. Това съобщи епископ Новоазовски Варсонофий, викарий на епархията на Украинската православна църква от Московския Патриархат, настоятелят на храм „Св. Агапит Печерски“ в Донецк в интервю, разпространено от пресцентъра на парламента на Новорусия.

Според епископа по времето на военните действия в храмовете в Донецк не са били отменяни службите. С изключение на 3-4 църкви, разположени на линията на огъня, както и в тези, които са били разрушени. Въпреки това, някои свещеници продължавали да провеждат служби в подземията на разрушените храмове.

„Страшно е, че е пролята толкова много кръв. Но ние прекрасно разбираме Божието провидение за нас. Нас ни утешава това, че ние живеем вечно. И всички загинали остават с нас, те живеят. И ние ще живеем. Само че как?… Това зависи от нас. Ние требва да следваме Божиите заповеди. Мир, съгласие, радост – това са доминиращите понятия, които съзидават“, казва владиката.

Той смята, че всяка деструктивна позиция не може да съществува дълго. Омразата – това е страшен грях, който не води доникъде. Сега само времето определя кой кой е – доколко човек е вярващ, духовно здрав и съвършен.

Според епископ Варсонофий процесите, които днес се случват в Украйна имат всеобщо значение, и това несъмнено са световни процеси.

„Нали всеки човек се стреми да бъде добре, да има мир и съгласие между съпрузите, между родителите и децата. Тоест, всичко  неговия живот е насочено към съзидаването. И това е закон Божий“, подчерта владиката.

„Сега настъпи епохата на лъжата, и това е световен процес. Когато омразата, убийствата и насилието се опитват да облагородят с някакви патриотични лозунги. Това е път към хаоса. И за това се използват различни механизми. Идеите за разрушение могат да са различни. В Украйна тя е една, в Близкия Изток – друга, някъде – трета. А източникът е един – лъжата“, каза още епископ Варсонофий.

„А лъжата винаги се наказва. Тя не може да живее. Нашата земя е свята… Това е битка за човешката душа“, подчерта още владиката.

Интервю с епископ Варсонофий

http://www.youtube.com/watch?v=ayR0oWIh06c