В Донбас пристигна поредният хуманитарен конвой от Русия

В Донецк и Луганск пристигна поредният хуманитарен конвой от Русия с медикаменти, храна и семена за пролетното засаждане, съобщи ТАСС.

Този конвой е 22 поред от страна на Министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация. От август 2014 година в пострадалите от войната райони са доставени над 27 хил. тона различни хуманитарни помощи.

Киев на свой ред продължава не само транспортната и икономическата, но и финансовата блокада на Донбас. Киевските власти не възнамеряват да водят пряк диалог с ДНР и ЛНР, заяви в сряда на ТАСС зам.-министърът на външните работи на Украйна Вадим Пристайко относно резултатите от срещата в «нормандски формат» с представителите на Украйна, Германия и Франция в Париж. Но именно този въпрос остава спънката в изпълняването на минските договорености.

Както се съобщаваше по-рано, на 19 март министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че е дошъл моментът за „разговор“ в „нормандски формат“ и се обърна към министрите на външните работи на Германия и Франция с предложение, незабавно да предприемат някакви съвместни стъпки, за да „не се допусне влошаването на ситуацията“.
„Ние силно се надяваме, че тези действия на украинското ръководство (по повод статута на Донбас)“, които всъщност зачеркнаха задълженията на Киев да води пряк диалог и да се договаря с Югоизточна Украйна, в това число и за изборите, за прилагането на закона за специален статут, няма да останат без внимание от страна на Франция и Германия, чиито лидери са инвестирали със своя авторитет в споразуменията в Минск на 12 февруари“, подчерта Лавров.

Именно отказът на Киев да реализира минските договорености води до нови жертви в Донбас.