В Донбас загина гръцки доброволец

През последното денонощие украинската армия е нарушила режима за прекратяване на огъня най-малко 12 пъти, съобщи «Россия24».

Украинската артилерия е обстрелвала жилищни квартали на Донецк. Обстрелвани са били и индустриалните обекти в районите на Донецк, Фащевка, Енакиево и Никишино. В резултат на обстрела са загинали 2 мирни граждани, а четирима са били ранени.

Според данни на ООН, в Украйна през последните месеци са загинали 4500 души. Ранените са около 10 хиляди.
Точно преди 10 години на Майдана започна така наречената «Оранжева революция», а миналата година на 21 ноември Майдана отново се възпламени.

Какво се случва днес в Украйна?

Днес, зам.-командващия на опълчението на ДНР Едуард Басурин заяви, че властите на Донецка народна република напълно подкрепят данните на комисаря на мисията на ООН по правата на човека, които бяха изложени в седмия доклад на мониторинговата мисия.

В ДНР потвърждават, че към гибелта на хората в Донбас, чиито останки са намерени в масовите гробове край Донецк през септември, най-вероятно са причастни украинските военни. «В момента се събират доказателства на военните престъпления на украинската армия, които след края на военните действия по всяка вероятност ще бъдат предоставени на международния съд», заяви Басурин пред журналисти.

По-рано се съобщаваше, че през септември опълченците се намерили няколко масови гроба на 60 км. от Донецк, където по думите на местни жители, са били погребани телата на убитите от украинските военни мирни жители. Тогава, в моргата на Донецк са били доставени над 400 неидентифицирани тела.

«Един от онези, които събираха материали за престъпленията в Донбас бе и доброволецът от Гърция Афанаси Косе. Той загина в района на донецкото летище на 18 ноември по време на обстрела от страна на украинските сили на терминала на летището», съобщи на журналистите в Атина главата на гръцката Асоциация на възпитаниците на бившия СССР и руски сънародници в Гърция Панайотис Ксантопулос.

По думите му, Косе е бил на страната на опълчението и в продължение на няколко месеца е събирал материали за «Бялата книга» за престъпленията срещу мирни граждани в Източна Украйна. Загиналият е бил с двойно гражданство: гръцко и украинско.
«Той е от донецките гърци. Тук в Атина е семейството му – двама сина, единият от тях е боксьор, шампион на Гърция, а майка му е в Донецк. Афанаси събра много добри материали за ситуацията в Украйна. Когато в резултат на обстрел на Сартана загинаха 6 гърка, той установи, че стрелбата са водили украински военни, макар и да обвиниха тогава в това опълченците. Той постоянно ми изпращаше съобщения, за обстановката в Украйна», разказа Ксантопулос.

Последния път, по молба на Косе заедно с хуманитарната помощ в Донбас е било доставено знамето на Гърция.

«Представяте ли си, по време на боевете в Донецк, той е развявал гръцкото знаме! Той много се гордееше и се радваше на това, че представлява Гърция. Той казваше, че ако гръцките медии не смеят да пишат истината за Украйна, то това ще направим ние», сподели Ксантопулос. З
За последно те разговаряли на 17 ноември… Асоциацията планира да проведе в Атина митинг пред парламента в памет на Косе.