В Брюксел протестират в подкрепа на югоизточна Украйна

В центъра на европейския политически живот (Брюксел) се проведе митинг в подкрепа на населението на югоизточна Украйна

Източник: «Россия 24»

Активисти на антифашистко движение в Белгия се събрали за да поискат прекратяване на наказателните акции в Луганск и Донецк, както и за да изразят възмущението си от политиката на Брюксел, съобщи телевизионен канал «Россия 24».

Според представителите на движението, страните членки на ЕС подкрепят нелегитимните власти в Украйна и заедно с това поощряват процъфтяването на неонацизма.
«За първи път след Втората световна война фашистите, а по-точно нацистите са дошли на власт в страната. Не трябва да се забравя, че украинското псевдо правителство е избрало за председател на парламента, неонацист и това е просто невероятно, такова нещо никога не се е случвало! И президента на Еврокомисията приема неонацист при себе си в Брюксел! За всички тях – за Евросъюза, за САЩ – целта оправдава средствата. Това е абсолютно нова история за тях», заяви възмутено един от участниците на акцията.

Същевременно в Брюксел се проведоха дебати между кандидатите за поста на президент на Еврокомисията. Те показаха липса на консенсус по отношение на ситуацията в Украйна. Докато едните настоявали за по-строги санкции спрямо Русия, други се стараели да насочат общото внимание към онези, които днес представляват киевската власт. Стана ясно, че сред европейските политици има такива, които не искат да подкрепят такива ръководители.

«Европа отново прибягва към реториката на студената война. Това е грешен път. Вярвам, че раните, които разделиха Европа не могат да бъдат излекувани със санкции. Единствения ефективен начин е диалогът. Това, според мен, трябва да бъде посланието към Украйна. Ние не искаме там да има фашисти, защото в противен случай, това ще бъде за нас клеймото на позора»,  заяви Алексис Ципрас, лидерът на главната опозиционна партия в Гърция «Сириза», кандидатът за поста на президент на Еврокомисията.