В Белград откриха паметник на император Николай Втори

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил и президентът на Сърбия Томислав Николич откриха в центъра на Белград паметник на последния руски император Николай Втори.

Патриарх Кирил бе посрещнат с аплодисменти от стотици сръбски граждани пред паметника. Те държаха плакати с лика на Николай Втори и благодарствени лозунги.

Заедно с първойерарха на РПЦ на откриването на монумента присъстваха и сръбският президент Томислав Николич, сръбският патриарх Ириней, ръководителят на Россотрудничество и специален  представител на президента на РФ по делата на страните от СНГ Константин Косачьов, както и руският министър на културата Владимир Медински и други официални лица от Русия и Сърбия.

„Паметта за руския император Николай Втори се е запазила в сръбския народ дори тогава, когато в руския народ не биваше гръмко да се назовава неговото име. В Русия за него говореха само лошо или просто мълчаха. Но това не бе правилно. А правдата притежава огромна сила, която е невъзможно да се предаде в бетона”, подчерта патриарх Кирил.

Той напомни, че император Николай Втори е направил много за Сърбия. „Той принесе в жертва короната си, царството и живота си, за да спаси Сърбия и цяла Европа”, подчерта патриархът.

На свой ред сръбският президент Томислав Николич отбеляза, че цар Николай Втори е бил „ритуално убит”. „Тогава в Русия се е убивало за християнството и всяка подкрепа на славянството. Ипатиевският дом се превърна в място на страдания. А убийството на царското семейство стана символ на страданията на останалите”, отбеляза сръбският президент. Той заяви, че от този ден нататък в Белград се е появил още един нов символ на старата дружба – „място, където ние ще си спомняме за ценностите от общата история на Русия и Сърбия”.

Паметникът на руския император е поставен в малка градинка в близост до Руския дом, където в началото на 20 в. се е намирало руското посолство.

Това е вторият паметник на Николай Втори в Сърбия. Първият монумент в чест на руския император, както и на загиналите на Балканите през годините на великата война руски войници, е построен още през 1935 г. на територията на руския некропол на белградското гробище „Ново Гробле”, което патриарх Кирил посети също по време на визитата си в Сърбия.