В Анкара започна акция „Георгиевска лента“

Турски ученици и студенти приеха участие в започналата в Анкара акция „Георгиевска лента“, инициирана по повод 70-тата годишнина от Великата Победа, предаде РИА Новости.

Първата акция „Георгиевска лента“ е проведена през 2005 г. в турската столица, като това се е превърнала в традиция и се провежда ежегодно. За милиони хора не само в Русия, но и по света Георгиевската лента е символ на паметта, връзката между поколенията и воинската слава. Организаторите на провежданата акция са МИА „Россия сегодня“ и РООСПМ „Студентска общност“ с подкрепата на руското правителство.

Акцията, организирана от Россотрудничество в Турция започна в сряда в Руския център на науката и културата (РНЦК) в Анкара. В рамките на мероприятието е подготвена фотоизложба, за която Централният музей на Великата Отечествена война е предоставил редки архивни фото документи. Основните посетители на мероприятието са ученици от училището към руското посолство в Анкара, ученици от училищата в града, както и студенти от университетите, в които  се изучава руски език.

„От страна на турските младежи акцията „Георгиевска лента“ предизвика особен интерес. По време на разглеждането на изложбата и разказа за подвига на нашия народ във Великата Отечествена война те се възхитиха от героизма на съветските войници, освободили света от фашистката чума, изразиха уважение към безсмъртния им подвиг и след това с гордост си закачиха Георгиевските ленти“, заяви директорът на представителството на Россотрудничество в Турция Енвер Шейхов.

Самите турски студенти разказват, че в Георгиевските ленти са видели сходство със собствените национални традиции на почит към воинската доблест на предците. Студентите, изучаващи руски език, обърнаха особено внимание на филма „Съдбата на човека“, който, както самите те споделят, ги развълнувал до „дъното на душата“.

Акцията „Георгиевска лента“ и изложбата ще продължат в руския център в Анкара до 9 май.