Върховният съд на Русия забрани „Свидетели на Йехова“

Върховният съд на Русия забрани „Свидетели на Йехова“ на територията на страната с аргумента, че е екстремистка организация.

До решението се стигна след като министерството на правосъдието поиска разрешение да закрие местната централа на организацията близо до Санкт Петербург. Това предаде Ройтерс, като се позова на руски осведомителни агенции.
Руските власти са включили редица публикации на религиозната група в списък на забранената екстремистка литература, а прокуратурата отдавна я представя като организация, която разрушава семейства, насажда омраза и заплашва човешки животи.
„Свидетели на Йехова“ заявяват, че тези квалификации са неверни.
С днешното си решение Върховният съд на Руската федерация нареди незабавно да се прекрати дейността на всичките 395 представителства на „Свидетели на Йехова“ в страната, а имуществото на организацията се иззема, предаде ТАСС.
Религиозната организация заяви, че ще обжалва решението в апелативната камара към Върховния съд. Ако и тя не го отмени, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, каза представител на „Свидетели на Йехова“.
Засега решението на съда не е влязло в сила. Ако бъде обжалвано, то ще влезе в сила след оповестяването на апелативното постановление. Ако не бъде обжалвано, решението ще влезе в сила след 30 дни, отбелязва ТАСС.