Въпреки всичко Русия ще получи „Мистралите”

Френските бойни кораби, хеликоптероносачите „Мистрал” се превърнаха в истински препъни камък за отношенията между Франция и САЩ и обратно основа за взаимно разбирателство с Русия. По незнайни причини договорът за доставките на „Мистралите” беше свързан със събитията в Украйна, в които Русия няма никакво участие. Днес противниците на Русия се опитват да забранят на Франция да предаде хеликоптероносачите на руския флот.

САЩ и Германия опитват с всякакви средства да разтрогнат френския договор. ЕК на свой ред се възмущава от упорството на Франция, която просто защитава икономическите си и политически интереси.

Членът на общинския съвет на Сен Назер Жан-Клод Бланшар сподели какво жителите на града мислят по този повод.

-В нашия град строят поръчаните от Русия хеликоптероносачи „Мистрал”. В миналото аз самият работех като заварчик в местния съдостроителен завод. За нас е съвършено очевидно, че доставката на „Мистрали” в Русия трябва да се осъществи. Става дума за договор на сума над един милиард евро. Ние не воюваме с Русия. За нас тя е приятелска страна! Затова договорите трябва да се изпълняват и да се довеждат докрай. Това, че Англия и САЩ оказват натиск върху Франция в опита да разтрогнат договора е съвършено неприемливо! Франция е суверенна страна.

Тук в Сен Назер ние с удоволствие приехме 400 руски моряци. И настояваме от общината официално да приемат делегацията им в духа на вежливостта и любовта между народите.

Освен това бях безсилен очевидец на появата в града ни на около 200 подкрепящи Майдан активисти и провокатори. Те дойдоха, за да протестират срещу доставянето на кораби в Русия. Нека да не се бъркат в чужди работи! Те не получиха никаква подкрепа от нашето население, което се радваше на пристигането на руските моряци.

-Всички ли са солидарни с Вашата позиция или все пак има хора, които искат да се разтрогне договорът?

-Много малко хора иска да бъде анулирана сделката! Няколко политически партии като „зелените” организират демонстрации срещу доставянето на „Мистрали”… Но тук, в Сен Назер ли? Повечето хора подкрепят договора. Предприемачите се радват на появата на вашите моряци на нашата земя.

-Предаването на първия „Мистрал” е насрочено през есента. Ще последва ли втори кораб, както се предполагаше първоначално?

-Ние нямаме никакви обективни причини да се отказваме от доставката! Работата трябва да върви.

Условията на договора трябва да се спазват! Нямаме никакви основания да не изпълним договора.

-Известно ли Ви е нещо за строителството на още два кораба от този тип, което трябва да стане в Русия с френска подкрепа?

-Нещо за това смътно чухме. Това би означавало развитие на двустранните отношения между Франция и Русия. За нас това би било просто прекрасно!
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_26/Rusija-shhe-poluchi-Mistralite-vpreki-vsichko-1180/