Въвеждат нова антитерористична тактика в Чечня

В Чеченската република се въвежда нова тактика за издирване и неутрализиране на остатъците от бандитските групи, съобщи правителствената пресслужба. В съобщение до медиите се цитират думите на държавния глава Рамзан Кадиров: „Отсега нататък ще бъде използвана нова тактика. На всеки командир е заповядано персонално да води издирването на един или друг бандит, даден за национално издирване. В задачите му влизат задържане или унищожаване на бандита, независимо от това къде се намира той.”

Не се отменя и общоприетата оперативно-издривателна работа, тъй като тя е ефективна и дава добри резултати. Според Кадиров по този начин Чечня ще бъде напълно изчистена от бандитите.

Чеченският държавен глава се обърна към роднините на терористите с настоятелна молба да ги убедят да предадат оръжията си и да се явят в правоохранителните органи. Това, смята Рамзан Кадиров, ще им даде шанс да изтърпят предвиденото от закона наказание и да се завърнат по домовете си живи. В противен случай ще бъдат унищожени. Чеченският лидер заяви: „Абсолютно сигурен съм, че без подкрепата на роднините и близките терористите не могат да съществуват в нелегалност. Нееднократно сме се убеждавали, че винаги има такава връзка. Надеждата, че могат да се крият безкрайно и да извършват престъпления, е напразна. Терористите са единици. Това ни позволява да съсредоточим за тяхното издирване повече сили и средства.”

Преди това в селцето Мекенское, Наурски район на Чечня, в един от домовете бяха блокирани главатарят на бандитска група Муса Завгаев и неговият съобщник Башир Омаров. Те оказали активно въоръжено съпротивление на предложението да предадат оръжията си и били унищожени от ответния огън. И двамата са жители на село Рубежное, Наурски район.

По данни на местното отделение на МВР те са били активни участници в незаконни въоръжени формирования, причастни към убийства на служители от правоохранителните органи и длъжностни лица от Наурския район.

Рамзан Кадиров е планирал и ръководил специалната операция лично.