Воттоваара. Карелският Стоунхендж

Воттоваара е планина в Карелия, която наричат «руския Стоунхендж». Там има мегалити, езера, чудновати дървета и дори каменна стълба. Туристите-мистици наричат Воттоваара «мястото на силата».

Какво е  Воттоваара?

v2

Планината Воттоваара е най-високата точка на Западно-Карелското възвишение – 417,1 метра. Площта е 6 кв. км. Разположена е на 350 километра от Петрозаводск в Муезерския район, на 20 км югоизточно от селището Суккозеро, на 35 североизточно от селището Гимола и на 40 км югозападно от голямото езеро Сегозеро.

Какво означава Воттоваара?

v3

Как се превежда «воттоваара»? Първият превод, който можем да намерим, е «гора, в която не си струва да се ходи». Въпреки че този превод по същество е грешен, се среща по-често от другите. По всяка вероятност, заради своята тайнственост.

 v4

В действителност не е толкова мистично. Вторият компонент на думата Воттоваара, «ваара» се превежда от саамски, като «планина, обрасла с гора». Как се превежда думата «вотто»?

В Саамско-руския речник под редакцията на Р.Д. Куруч (Москва, ”Русский язык”, 1985) може да се намери думата «вуадт» (бърлога) и «вуотс» (пясък), т.е. думата «воттоваара» може да се преведе като «пясъчна планина, обрасла с гора» или «планина с бърлога, обрасла с гора».

Воттоваара и Смерть-гора

v5

В много статии за Воттоваара, написани като през индиго, се казва, че Воттоваара я наричат още Смерть-гора (Смърт планина), което, разбира се, придава на Воттоваара тайнственост, но подобна асоциация е грешна. В действителност, това са две различни планини. Смерть-гора е на пет километра югоизточно от Воттоваара и е висока 264,9 метра.

 v6

Това възвишение е получило името си заради събитията, случили се през лятото на 1942 година, когато там загиват няколко стотин съветски партизани и командирът на 1-ва партизанска бригада И.А. Григориев. От 1950-те до наши дни в тази планина и в околностите й продължават да намират телата на партизаните.

Сейдовете

Днес Воттоваара е известна като «руския Стоунхендж». Това име го е получила заради разположените в планината сейдове – разнообразни съоръжения от камъни.

 v7

Пръв заговаря за воттоваарските сейдове като за изкусни съоръжения през 1978-1979 краеведът от селището Суккозеро Сергей Симонян. В началото на 1990-те в планината провеждат изследвания археолозите М.М. Шахнович и И.С. Манюхин, които стигнали до извода, че имат култово предназначение и принадлежат към културата на древните саами.

 v8

Големият брой публикации в СМИ предизвиква голям интерес към Воттоваара, както от страна на археолозите, така и от страна на различни «фанатици», занимаващи се с мистика и псевдонаука. Воттоваара веднага била наречена «място на силата». Не спира качването на хора в планината, търсещи там особена енергия.

 v9

Има няколко версии за появата на сейдовете. Според една от тях, до такова разположение на камъните се е стигнало след отпускане на ледник, според друга, причината е земетресение, случило се преди новата ера, но, по всяка вероятност, сейдовете имат изкуствен произход и са имали култово предназначение при саамите.

Стълба в небето

v10

Геолозите предполагат, че преди около 9 хиляди години на мястото, където е Воттоваара, е имало земетресение, в резултат на което се е образувало гигантско пропадане. Заради това в центъра на планината се появил естествен амфитеатър, обсипан с езерца и камъни.

 v11

Друга забележителност на Воттоваара е така наречената «стълба в небето» – 13 стъпала, за чийто произход и предназначение също са измислени много легенди, въпреки че геолозите смятат, че стълбата има естествен произход и се е образувала в следствие на ерозия.

На Воттоваара не е желателно да се ходи самостоятелно. Далече е от населените места, горите са диви. Желателно е да се използва гид.

 

Алексей Рудевич

Источник: Воттоваара. Карельский Стоунхендж

© Русская Семерка russian7.ru