Войските за ВКО успешно проведоха пуск на противоракета от системата за ПРО

Войските за Въздушно-космическа отбрана (ВКО) успешно проведоха изпитателен пуск на противоракета с близко действие от руската система за противоракетна отбрана, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Целта на провеждането на пуска е потвърждаване на тактико-техническите характеристики на противоракетите от системата за ПРО, намиращи се на въоръжение на Войските за ВКО“, поясняват от ведомството.

По думите на заместник-командващият Войските за ВКО генерал-лейтенант Сергей Лобов, „по време на проведените изпитания противоракетата от системата за ПРО успешно е изпълнила задачата си и е поразила условната цел в установеното време“.

От министерството на отбраната на РФ подчертават, че войската за ВКО „има сериозна техническа и технологична основа в областта на разработката и използването на средства за ПРО“. „В рамките на развитието и усъвършенстването на компонентите на руската противоракетна отбрана се провежда модернизация на информационните средства на системата. Едновременно с това се провеждат научни и опитно-конструкторски разработки по създаването на перспективни противоракетни средства, което ще позволи съществено да се разширят боевите възможности на системата за ПРО“, добавят от пресслужбата на министерството.

Във ведомството отбелязват още, че руската система за ПРО осигурява на практика гарантирана отбрана от стратегически балистични ракети от ново поколение, най-новите комплекси от средства за преодоляване, включващи касети с диполни отражатели, станции за активни смущения, тежки и леки лъжливи цели от различни класове.