Военни дронове-убийци – бъдещето на руската армия

На конференция за военна роботика близо до Москва е представен комплекс от мултикоптери, който е снабден с противотанкови снаряди. Той се състои от няколко дрона и е създаден да изпълнява разузнавателни операции, да следи ситуацията на бойното поле и да унищожава цели.

Разностранния военен роботизиран комплекс е конструиран от Системпром, която е част от Ростек. Представен е на военното изложение в Кубинка, западно от Москва.

Системата се състои от 4 дрона: роботизиран хеликоптер, отбранителен мултикоптер, разузнавателен мултикоптер и нападателен мултикоптер, който е снабден с „ракетни муниции”. Дроновете могат да изпълняват задачи заедно или самостоятелно.

Заместник генералният директор на Ростек Сергей Скоков е казал пред „РИА новости” в сряда:

„Хардуерът на Системпром е създаден, за да замени сполучливо войниците, там където е възможно, независимо дали в разузнавателни, патрулнми, контролни, картографски, транспортни или бойни мисии.”

Групата от дронове може да се управлява напълно автоматично – въвежда се цел и те следват обозначен път, като едновременно си взаимодействат с други роботизирани комплекси.

Всеки един от дроновете притежава специфични способности.

Роботизираният хеликоптер може да измине хиляди километри, да извършва видео наблюдение, да изпраща метеорологични данни и да пренася различни товари до зададени дестинации.

Разузнавателният мултикоптер прави видео заснемане и снимки посредством устройство за инфрачервено сканиране и предава информацията в реално време до контролната станция.

Защитният мултикоптер може да изстрелва артилерийски огън, да потвърждава координатите на определена цел и да следи ситуацията на бойното поле.

Нападателният мултикоптер е снабден с неизяснени все още „ракетни муниции”.

Всички дронове използват навигационната система GLONASS/GPS, за да се позиционират, ориентират и следят целта.

Друга дъщерна компания на Ростек – концерна Вега – е представила модернизиран хардуерен и софтуерен роботизиран контролен пакет от автономни устройства, като броят им на бойното поле може да достигне 10  и заедно могат да изпълняват съгласувани мисии.

Подвижният контролен център на системата е автомобил с добра проходимост през пресечен терен и в него може да оперира 5 членен екип. Превозното средство може да функционира самостоятелно до една седмица. Задействането на контролната станция отнема по-малко от 15 минути.

Източник: fbr.bg