Военна сводка: Армията на Новорусия жъне успехи

Армията на Новорусия жъне успехи по хода на контранастъплението си, както на юг в Луганска област, така и на север в Донецка област. Опълченците са свалили украински военен Су-25 и освободили летището в Донецк, предаде ИТАР-ТАСС.

«Армията на ДНР е взела под контрол на от основните промишлени магистрали на Донбас, свързваща Донецк и Мариупол. Контролът над този път е крайно важен, тъй като именно на този маршрут са разположени Докучаевск и Новостроицкое, откъдето украинските сили са водили обстрел на Донецк», заявиха от щаба на ДНР.

Опълченците са разгромили всички блокпостове на украинската армия по пътя от Донецк до Мариупол, трети по величина град на Новорусия, който в момента е напълно обкръжен от опълчението.

В Луганска област армията на ДНР освободи 23 населени пункта. В момента се провеждат операции за прочистване и унищожаване на диверсионни украински групи в тези места.
ПВО силите на ДНР свалиха украински военен Су-25 в района на Петренки.

И. д. на министър на Държавната сигурност на ДНР Леонид Баранов съобщи, че в плен на опълченците са попаднали наемни войници от Полша.
«Количеството на наемниците в редиците на украинските подразделения е огромно. Там работят само професионалисти и не само американци, но и други чужденци», подчерта Баранов.

По-рано един от командващите на армията на Луганска народна република Алекщсей Мозговой съобщи, че в украинската армия воюват много наемници от САЩ, Полша, Великобритания и др.

През изминалото денонощие, украинските формирования са претърпели значителни загуби: един изтребител Су-24, три танка, три оръдия от различен калибър, около 20 единици бронетехника, до 20 единици автомобилна техника, около 80 души са ранени и убити, а 7 са пленени.