Военен експерт иска разследване на аферата с българско оръжие в Сирия

Военен експерт иска разследване на аферата с българско оръжие в Сирия

Публикувано от:

Москва трябва да инициира разследване в Съвета за сигурност на ООН и в Съвета Русия-НАТО във връзка с доставката на българско оръжие в Сирия, за да се изясни как оръжие от страна-членка на НАТО се е озовало в ръцете на терористите. Това предлага главният редактор на списание “Национална отбрана” Игор Коротченко, предава РИА “Новости”

Както съобщи в.Труд, в склад на бойци в източен Алепо бяха открити 122-милиметрови ракети за реактивни системи за залпов огън “Град”, 73-милиметрови снаряди за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ. На боеприпасите се вижда маркировка VMZ (“Вазовски машиностроителни заводи”). Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата “Аркус” – АД в Лясковец, а оръжието е изнесено от България през октомври 2015 година.

“Намерено е достатъчно “свежо” оръжие в заводска опаковка и голяма номенклатура от боеприпаси за водене на бойни действия. Този въпрос трябва  да се постави в Съвета за сигурност на ООН от една страна, а от друга – на предстоящото скоро заседание на съвета Русия-НАТО. На това заседание Москва трябва да настоява за разследване с участието на натовски спецслужби, за да се изясни как оръжие от страна-член на алианса е попаднало в ръцете на терористи в Близкия Изток”, каза Коротченко.

Той добави, че така нареченият “български канал” е известен на специалистите още от средата на 90-те години – става дума за отработена схема за доставка на оръжие, произведено на територията на България или доставено там от други страни от постсъветското пространство с последващ реекспорт под формата на “сиви” и “черни” оръжейни сделки.

“Този канал е отработен и е бил активно използван за доставка на стрелково въоръжение, както и на гранатомети от различен клас и лека артилерия в различни конфликтни региони на света”, заяви експертът.

Според него намереното в Сирия оръжие може да се е озовало там или в резултат от дейността на “черни” оръжейни дилъри, които въртят контрабанда от територията на България до горещите точки, или да е планирана операция на някоя от западните спецслужби, осъществяваща нелегален трансфер на българско оръжие за сирийската опозиция, а най-вероятно и за терористите.

“Не е изключено също да имаме работа с криминалните структури в България, които да са намерили нов източник на печалба чрез доставка на оръжие на терористите”, предположи Коротченко.

Той подчерта, че самият факт на доставките е достатъчно сериозен проблем, тъй като България произвежда широка гама въоръжение и военна техника и откритото случайно количество може да се окаже само върхът на айсберга.