Водещите швейцарски банки масово закриват сметки на руски клиенти

Водещите банки UBS и Credit Suisse са започнали масово да закриват сметки на руски клиенти, пише руското издание на „Форбс“ (Forbes), като цитира свои собствени източници, пише Руски Дневник. 

„Банките принуждават клиенти с активи под $5 млн. да закриват сметките си“, споделя банкерът. „В случай на отказ, клиентът е задължен да заплати абонамента такса за поддръжка на сметката. Тя е около 1000 швейцарски франка (1800 лева по курс към 15 октомври 2015 г.) месечно“.

Някои клиенти попаднали в неприятна ситуация, тъй като банката им съобщила за решението си по пощата, отбелязва „Форбс“. „Много руски клиенти получиха хартиени съобщения в специално наети пощенски кутии в Швейцария“, обяснява банкерът. „Естествено, никой не проверява пощата си там всеки ден и клиентите в продължение на три-четири месеца не са знаели за решението на тяхната банка и са били принудени да платят комисионната“.

В UBS няма никаква наказателна тарифа за собствениците на малки сметки, сподели шефът на UBS Wealth Management в Русия Иля Соларев. „Клиентите на UBS имат ориентир за размера на активите, при който за клиента би било икономически оправдано да ползва целия спектър от услуги на банката“, допълни той. Минималният ориентир в UBS е $5 млн. От Credit Suisse бяха лаконични, че банката не обсъжда публично въпроси, свързани с нейните клиенти.

Няколко банкера, цитирани от „Форбс“, твърдят, че UBS и Credit Suisse разрешават на руски клиенти да превеждат средства по свои лични сметки в Швейцария единствено от Русия.

Проблемите на руснаците с чуждестранните банки започнаха още през пролетта на миналата година, когато заради украинската криза и присъединяването на Крим Русия попадна под международни санкции.