Вместо да залавя терористи, СБУ преследва учители за снимка с руски колега

Украинската Служба за сигурност издирва в Харков организаторите на нов терористичен акт. Взривът е избухнал снощи на железопътния път край града. За щастие, няма пострадали, повредена е само цистерна с гориво за танкове.

Няколко часа по-рано неизвестен координационен щаб от харковски партизани излезе с предупреждение, че съвсем скоро ще започне да гори земята под някои от назначените от Киев.

„Такива, не се страхувам да го кажа, подлости се извършват, на първо място, за това сепаратистки настроените групи да видят, че някой ги подкрепя, – казва Игор Ранин, ръководител на Харковската областна администрация. – За да се създават паника и напрежение“.

Напрежението, за което говори той, вече отдавна е създадено, но по-скоро чрез действията на местните власти, които безмилостно тормозят жителите на града. По-рано стана известно, че срещу учителите, посетили по повод обмяна на опит белгородското училище номер 40, е образувано наказателно производство заради снимка. Преподавателите са фотографирани заедно със свой колега от Русия, който е между тях и носи на сакото си Георгиевска лента. На снимката тримата мъже са до стената, а над тях се виждат портретите на Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

По своята същност това е просто протоколна снимка. Заради нея обаче, група от народни депутати, начело с Ивано Варченко се обърнали към СБУ. „Моля да бъде дадена адекватна реакция на информацията относно проруската дейност на директора на училище № 136 Галина Рябоштан и нейния заместник Олга Деркач, които са приемали от руските си колеги „опит от дружбата между народите“ и са „дишали чист въздух“ в Белгород“, заявява народният депутат Ивано Варченко.

И СБУ е взела на прицел преподавателите, вместо да проведе оперативна работа и да открие организаторите на терористичните актове, истинските партизани, които са обявили на Украйна железопътна война. Само в Харковска област от началото на годината са избухнали три взрива, а сега вълната достига до Днепропетровск. И най-удивителното тук е, че подобни новини вече се превърнаха в рутина за журналистите.

„Този път е в предградията на Днепропетровск, – казва кореспондент в ефира на украинска телевизия. – Между спирките Самаровка и Новомосковск служители на железницата открили подозрителен пакет“.

В пакета имало тротилова бомба с тегло 400 грама. Самоделното устройство не се задействало, но съдейки по всичко, местните партизани няма да се спрат.

Своето несъгласие с днешния политически и икономически курс на правителството населението на страната изразява по различен начин. В Одеса, в самия център на града, на информационен стълб бе обесено чучело с лика на президента Петро Порошенко.

Украинските власти вече разбират, че подобни мирни акции и взривове – това са звена от една и съща верига на съпротивата на жителите на Украйна срещу назначените от Киев и агресивната риторика, която се лее от телевизионните екрани. Огнищата на напрежението с всеки изминал ден стават все повече и повече.

Експерти вече са разработили скала, отчитаща терористичната заплаха. На един от сайтовете е публикувана карта, на която се вижда, че най-опасни, според властите, са Харковска и Одеска област. В тези райони нивото на опасност е на предела от почти 8-9 бала. 4 и 5 бала получиха Днепропетровска и Запорожка области. Николаевска и Херсонска, според експерти, все още не са в опасност, но това е само въпрос на време. Ако Киев продължи курса на затягане на гайките и на обществения тормоз дори и за снимки, то партизанското движение само ще се разраства.