Властите в Крим призоваха Украйна да бъде изключена от ООН и ОССЕ

Украйна трябва да бъде изключена от ООН и ОССЕ. В подобни организации нямат място страни, практикуващи тероризъм. Това заяви пред РИА Новости вицепремиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

По-рано Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че в Крим са били предотвратели терористични актове, подготвяни от главното управление на разузнаването (ГУР) към министерството на отбраната на Украйна. По време на задържането на диверсантите вчера са загинали двама руски военни. Според медиите, престъпниците са планирали да устроят взривове в курортите, целта на което била да „убият туризма“ на полуострова, припомня РИА Новости.

„Призоваваме всички цивилизовани страни да заемат единна позиция, и не само да осъдят украинските власти, но и незабавно да изключат Украйна от ООН и ОССЕ, тъй като тези организации са призовани да поддържат сигурността в света, а не да разгръщат агресия срещу мирното население, с което се занимават киевските власти“, заяви Балбек.

По думите му украинските власти са стигнали до „тероризъм срещу мирното население“.

Вицепремиерът на Крим подчерта, че служителите на ФСБ, предотвратили опита за атентат, са показали пред целия свят „истинското лице на киевския режим“.

„Продоволствената блокада и взривовете на електрическите далекопроводи са били просто разгрявка. Никой в Киев не се интересуваше от това как ще живеят хората тук, че ще замръзнат децата през зимата. Всичко бе с цел да бъдат накарани кримчани да съжаляват за избора си. Но това още веднъж сплоти жителите на нашия полуостров. Бих искал да видя киевските емисари, които ще разказват на жителите на Крим колко „ги обича Украйна“ и как се „грижат“ за тях украинските политици. Те спят и виждат полуострова ни безлюден и изоставен – това е съкровената им мечта“, добави Балбек.

По-рано прокурорът на Крим Наталия Поклонская нарече украинските власти „обикновени терористи“. По думите правоохранителните органи на полуострова работят в усилен режим.