Владимир Путин призова да се защити обективното отношение към историята

Владимир Путин призова да се защити обективното отношение към историята

Публикувано от:

Историята не трябва да създава конфликти между хората, а да го предпазва от грешки и тя не следва да се превръща в идеологическо оръжие, заяви в Кремъл руският президент Владимир Путин по време на заседание на организационния комитет „Победа“, пише „Российская газета“, цитирана от ИА Фокус
Ревизията на историята отваря път към преразглеждане на основите на съвременния ред в света и от това следват огромни рискове, смята още Путин.
Държавният глава е предложил да се обсъдят въпросите за развитието на международното сътрудничество, да се проведе разговор как да бъда задействан колосалният потенциал на хуманитарните връзки „за работа с хора, които са настроени на същата вълна, на която и ние“.
„Тук огромна роля играе работата по запазването и защитата на историческата истина за Втората световна война, за традицията и духа на съюзничеството в борбата срещу нацизма. За нас това са, преди всичко, нравствени понятия, морален дълг към поколението победители, към падналите за Родината. Към тези, които са възстановявали държавата след Великата отечествена война“, заяви Путин.
„Историческата истина скрепява обществото, служи като духовен, ценностен фундамент за развитие, помага на хора от различни поколения да се усетят като една наистина сплотена нация“, каза държавният глава.
Той отбеляза също, че в Русия върви открито обсъждане на най-спорните исторически въпроси – не само от периода на Втората световна война, но и от други епохи.
„Нашата позиция е, че историята, колкото и да е трудна и противоречива, е призвана не да създава конфликти между хората, а да ги предпазва от грешки, да помага за укрепването на добросъседските отношения“, отбеляза руският президент.