Владимир Путин на официално посещение в Турция

Владимир Путин на официално посещение в Турция

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин пристига днес на официално посещение в Турция. Той ще бъде посрещнат с военни почести в Анкара.

Владимир Путин, заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще участват в 5-ото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия. Турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи заяви,че двете страни ще подпишат споразумение за либерализация на търговско-икономическите взаимоотношения,чиято цел е взаимният стокообмен да достигне 100 милиарда долара. В документа са застъпени улеснения в търговията, банковото дело, инвестициите и финансите, добави турският министър.

В последно време Турция все повече се очертава като преференциран търговско-икономически партньор за Русия, въпреки различията в политическите възгледи по някои въпроси. Москва и Анкара преди време премахнаха визите.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който тези дни се завърна от Москва заяви, че делът на руския газ на турския пазар, който сега е 43 процента, може да се увеличи на 46 на сто. Руската компания “Росатом” строи първата турска атомна електроцентрала на стойност около 25 милиарда долара.

Владимир Путин ще разговаря с турския президент Ердоган, на когото ще гостува в новия дворец, който е обект на критики в турското общество.

Според турски източници, двамата държавни глави ще обсъдят актуалните регионални и двустранни въпроси. Ще бъде обсъден и въпросът за Сирия, предвид това, че Москва и Анкара имат разногласия – Турция смята, че Башар Асад трябва да падне, докато Москва подкрепя сирийския президент. Разногласия имат и по въпроса за Украйна. Анкара не признава легитимността на референдума за присъединяването на Крим към Русия, но въпреки това руско-турските отношения се развиват в положителна посока. Като основен акцент е активизирането на търговско-икономическото сътрудничество, отбелязват анализаторите в Турция.