Владимир Путин издаде указ за реабилитацията на кримските италианци

Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ „По мерките за реабилитацията на италианския народ в Крим държавната поддържка за неговото възраждане и развитие“. По този начин 74 години по-късно кримските италианци, които са обвинявани в колаборация с нацистите по време на Втората световна война, биват реабилитирани, предаде Regnumсъобщи focus-news.net.

Правителството на Русия, заедно с местните органи в Крим са приели мерки за възстановяването на историческата справедливост и политическото, социалното и духовно възраждане на арменските, българските, гръцките, италианските, татарските и немските общности в Крим, които по време на режима Сталин са били подложени на депортации и политически репресии по национален и друг признак.

На 11 септември по време на среща в Крим представители на италианската общност се оплакаха на Путин, че не са били допреди това включени в списъка с реабилитираните народи на Крим. На полуострова живеят около 500 етнически италианци, чиито предци са част от колонията на град Генуа, установена по тези места през 13 век.