Владимир Путин е на официално посещение в Китай

Понеделник руският президент посвети основно на руско-китайските отношения, а във вторник ще вземе участие в срещата на държавните глави и ръководители на правителства на страните-членки на Съвета по взаимодействие и мерки за доверие в Азия. Путин и президентът на Китай Си Дзинпин обсъдиха икономиката и международните отношения и съвместно осъдиха едностранните санкции и излязоха с обща позиция относно Украйна, пише „Росийская Газета”.
В рамките на официалното посещение бяха подписани рекорден брой споразумения, а освен това държавните глави на Русия и Китай посетиха заедно военноморски учения и взеха решение съвместно да отбележат 70-тата годишнина от Деня на Победата.
„Нашите страни извършиха огромна съвместна работа по излизането на съвършено нов исторически рубеж”, заяви Владимир Путин и добави, че стратегическите отношения са изведени на принципно ново равнище.
От своя страна Си Дзинпин заяви, че „посещението се е увенчало с пълен успех” и изрази надежда, че стокообменът между Русия и Китай ще се увеличи до 100 милиарда долара през 2015 година.