Владимир Путин дава годишната си пресконференция днес

Президентът на Русия Владимир Путин дава годишната си пресконференция днес. Очаква се да бъдат поставени остри въпроси, свързани с вътрешноикономическото състояние на Русия, както и с външната политика и включването на Москва в борбата с международния тероризъм в Сирия.

Сред международните теми със сигурност ще намерят място и влошените руско-турски отношения, както и санкциите, които ЕС се готви да продължи спрямо Москва заради неизпълнението на мирните договореност, свързани с Украйна, известни като „Минск 2“.

Подготовката за годишната пресконференция на президента Путин започва месец по-рано, когато стартира акредитацията на руските и чуждестранните медии за нея.

През 2001-ва година на първата пресконференция на Владимир Путин като президент са били акредитирани повече от 500 журналисти, но интересът към това събитие се засилва едва през 2008-а г., когато броят на журналистите чувствително се е увеличил, достигайки 1364. Следва спад и за днешното събитие техният брой е 1390. Най-дълга е била пресконференцията именно през 2008-а г., когато е регистриран и първият най-сериозен медиен интерес към нея. Тогава тя е продължила повече от четири часа, за разлика от първата, която е продължила само 1 час и половина, а миналогодишната беше 3 часа и половина. Тогава Путин отговори на повече от 40 въпроса на акредитираните 1260 журналисти.