Виктория Нюланд: Вашингтон не иска от Сърбия да избира между САЩ и Русия

САЩ разбират, че Сърбия има силни връзки с Русия и не иска да я кара да избира тази или друга страна, заяви в Белград помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич, предаде ТАСС.

„Ние разбираме, че Сърбия има дългогодишно сътрудничество с Русия, че нейните връзки с Русия са силни. Ние не виждаме противоречие в това, че Сърбия има добри отношения с Русия и със САЩ“, подчерта тя.

„Никога не би ни дошло наум да изискваме от партньорите и съюзниците да избират страна“, заяви Нюланд. „За нас е важно да си сътрудничим с Русия и да работим за подобряване на отношенията, но продължаваме да изискваме Русия да изпълнява своите международни ангажименти и всичко, свързано с върховенството на закона“, подчерта Нуланд.

Тя също така изрази подкрепата на САЩ за Сърбия по пътя й към ЕС и заяви, че САЩ поддържат преговорите за нормализация на отношенията между Белград и Прищина. На въпрос на журналиста, дали Вашингтон в крайна сметка няма да поиска от Сърбия да признае независимостта на Косово, Нюланд отговори уклончиво, че процесът на диалога „върви в правилната посока“.

Помощник държавният секретар на САЩ проведе среща и с вицепремиера и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Тя високо оцени конструктивната роля на Сърбия за запазването на стабилността на Западните Балкани. На срещата бе обсъдено сътрудничеството в сферата на сигурността и по-конкретно – на борбата с тероризма като световно предизвикателство.