Президентът на Филипините нарече Путин своя идол

Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви в интервю за ТВ канала „Ал Джазира“ (Al Jazeera), цитирано от „Взгляд“ в неделя, че руският му колега Владимир Путин е негов идол.

„Той няма илюзии за себе си. Той знае, че не е обучаван за политик, нито пък за държавник. Той се държи точно като президент“, подчерта Дутерте.

Интервюто се провежда в много свободна атмосфера: журналистът показва на Дуерте листове с имената на политици, а президентът казва какво мисли за всеки от тях. Когато пред очите на Дутерте се появява листът с името на Путин, той без да се замисля казва: „Моят идол!“.

На 20 октомври Дутерте заяви в Пекин, че е дошло времето страната му да се прости със САЩ. Във вторник той каза, че Филипините са готови да проведат съвместни учения с Русия и Китай и потвърди, че вече няма да позволи да се провеждат учения със САЩ.

Дуерте обеща още да купува оръжие от Русия, вместо от САЩ, и изрази готовност да развали споразумението за сътрудничество в отбраната с Вашингтон, което дава на американската войска право на присъствие в някои бази на Филипините.

Източник: „Руски дневник“