Взаимодействието на бойни кораби на Русия и Китай

Москва и Пекин признаха за успешно първото в историята взаимодействие на бойни кораби по време на съвместна военна операция. Те осигуриха безопасно товарене и конвоиране на химическо оръжие от сирийското пристанище Латакия до крайбрежието на Италия.

Първата партида бойни отровни вещества беше изтеглена от Сирия на 7 януари. Руският ракетен крайцер „Петър Велики” и стражевият кораб „Ян Чен” съпровождаха пътуването на специалния датски кораб „Арк Футура” със сирийското химическо оръжие на борда.

Москва и Пекин на дипломатически равнище настояваха, че унищожаването на химическото оръжие е част от уреждането на сирийския въпрос, каза във връзка с това военноморският експерт Прохор Тебин:

– За Китай и Русия това бе една важна операция. Особено за Китай, защото това е фактически първото активно участие на Военноморските сили на Китай в една сериозна морска военна операция далеч от бреговете на самия Китай. Русия и Китай са стратегически партньори, стремят се към изработване на сходна, а често и единна позиция по различни въпроси на международната безопасност. Затова подобно взаимодействие на бойните им кораби е необходимо и полезно.

Гарантирането на товаренето и транспортирането на химическото оръжие не се свежда само до осигуряване отровните вещества да не попаднат във водата или да не отровят персонала на самите кораби. По време на тази операция не се изключваха и провокации, в това число с използване на оръжия. Висока е и вероятността от опити на ислямски екстремисти да завладеят поне част от превозваното оръжие. И затова конвоирането предполагаше съвместен контрол на обстановката на море, във въздуха и под водата.

Русия и Китай вече имат опит за съвместни действия в рамките на военноморските учения „Морско взаимодействие”. Първите такива учения се състояха на Жълто море през 2012 година, а след една година в залив Петър Велики край Владивосток. И в двата случая бяха задействани до 25 кораба за трениране на взаимодействие при конвоиране на кораби и попълване на запасите на море. Руските и китайски моряци тренираха начини за противолодкова, противовъздушна и противокорабна отбрана при подкрепата на изтребители и хеликоптери на палубната авиация.

Тази година предстоят нови големи учения на Русия и Китай. Легендата е същата – борбата с тероризма на море. А засега руският ракетен крайцер „Петър Велики” и стражевият китайски кораб „Ян Чен” са в Средиземно море. Те са готови да продължават координирането на своите действия за безопасно изтегляне на химическото оръжие от Сирия.

.